Szabók bástyája, a Megismerés bástyája. Studium Generale akadémiai dialógusok – 2022.03.10.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete folytatja Studium Generale előadásait a Szabók bástyájában. Dr. Corin Braga egyetemi tanár (BBTE, Bölcsészettudományi Kar) előadására 2022. március 10-én 16:00 órától kerül sor Társadalmi és kulturális képzetek címmel.

A „képzetek” (a francia „l’imaginaire” kifejezés megfelelője), szemben a hagyományos „képzelet” és „fantázia” fogalmakkal, a kulturális, irodalmi és művészeti reprezentációk vizsgálatának alapvető fogalma. Antropológiai fogalomként a „képzetek” minden emberi gyakorlatot áthatnak. A kultúra, az irodalom, a zene, a tánc, a képzőművészet stb. a kollektív identitás legösszetettebb és legkifinomultabb képét kínálják. A kulturális képzetek kifejezik az egyének és csoportok közötti kapcsolatokat, önmaguk és mások, a földrajzi és történelmi környezet, a bolygó és az univerzum reprezentációit.

A Studium Generale a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatóinak, hallgatóinak, illetve vendégeiknek interdiszciplináris találkozási felülete. Az előadássorozat elősegíti a tudományágak közötti párbeszédet, és arra ösztönöz, hogy reflektáljunk a megismeréssel kapcsolatos egyetemes problémákra. Mindez visszautal a középkori egyetemek quodlibetális kérdésekkel kapcsolatos szellemi gyakorlatára: bármiről, mindenkinek, ugyanazon hallgatói közösségben. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete által szervezett Studium Generale a teljes egyetemi évet átölelő, heti rendszerességű előadássorozat, melynek keretében az egyetem neves oktatói, kutatói vagy esetenként meghívott előadók saját kutatási területükről választott témákat vitatnak meg szélesebb körben. A 2019-ben dr. Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora által elindított program online is követhető a BBTE Youtube-csatornáján, valamint az egyetem Facebook-oldalán.