Szabók bástyája, a Megismerés bástyája. Studium Generale akadémiai dialógusok – 2022.05.19.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete folytatja Studium Generale előadásait a Szabók bástyájában. Dr. Nicolae Turcan egyetemi docens (Ortodox Teológia és Tanárképző Kar, BBTE) előadására 2022. május 19-én 16:00 órától kerül sor Fenomenologia cunoașterii lui Dumnezeu. Experiență și limbaj [Isten megismerésének fenomenológiája. Tapasztalat és nyelvezet] címmel.

Az előadásról röviden: Edmund Husserl, illetve Martin Heidegger fenomenológiája egyféle „módszertani ateizmus” szószólója volt, melynek értelmében a transzcendentális redukció kiiktatta a teológiai és fenomenológiai diskurzus lehetőségét egyaránt. A paradigmát Emanuel Levinas a Másik fenomenológiája, Michel Henry az élet fenomenológiája, Jean-Luc Marion az adományozás fenomenológiája, Jean-Yves Lacoste pedig a liturgia fenomenológia révén haladta meg. A vallási tapasztalat és az azt leíró nyelv fenomenológiai elemzését a francia fenomenológia teológiai fordulata tette lehetővé.

Studium Generale a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatóinak, hallgatóinak, illetve vendégeiknek interdiszciplináris találkozási felülete. Az előadássorozat elősegíti a tudományágak közötti párbeszédet, és arra ösztönöz, hogy reflektáljunk a megismeréssel kapcsolatos egyetemes problémákra. Mindez visszautal a középkori egyetemek quodlibetális kérdésekkel kapcsolatos szellemi gyakorlatára: bármiről, mindenkinek, ugyanazon hallgatói közösségben. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete által szervezett Studium Generale a teljes egyetemi évet átölelő, heti rendszerességű előadássorozat, melynek keretében az egyetem neves oktatói, kutatói vagy esetenként meghívott előadók saját kutatási területükről választott témákat vitatnak meg szélesebb körben. A 2019-ben dr. Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora által elindított program online is követhető a BBTE Youtube-csatornáján, valamint az egyetem Facebook-oldalán.