Szabók bástyája, a Megismerés bástyája. Studium Generale akadémiai dialógusok – 2022.05.26

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete folytatja Studium Generale előadásait a Szabók bástyájában. Dr. Lucian Baia egyetemi tanár (Fizika Kar, BBTE) előadására 2022. május 26-án, csütörtökön 16:00 órától kerül sor Funcționalitatea materialelor: de la organizare structurală la aplicații [Az anyagok funkcionalitásáról: szerkezeti sajátosságaiktól felhasználásukig] címmel.

Az előadásról röviden: Tudatosan vagy sem, akarva-akaratlanul mindannyian foglalkozunk anyagokkal, így elmondhatjuk, hogy az anyagok alapvető szereppel bírnak mindennapi életünkben. Az új fejlesztésű anyagok jelentősége sajátos vagy továbbgondolt felhasználási lehetőségeikben rejlik, melyek révén fontos szerepet játszanak olyan területeken, mint az egészségügy, a környezetvédelem, a technológia, vagy az energiaipar. Ugyanakkor az új fejlesztésű anyagok hatékonyságának növelése érdekében szükség van szerkezetük optimalizálására, ami csak szerkezeti, alaktani és felületi jellemzőik részletes ismeretében valósítható meg.

Studium Generale a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatóinak, hallgatóinak, illetve vendégeiknek interdiszciplináris találkozási felülete. Az előadássorozat elősegíti a tudományágak közötti párbeszédet, és arra ösztönöz, hogy reflektáljunk a megismeréssel kapcsolatos egyetemes problémákra. Mindez visszautal a középkori egyetemek quodlibetális kérdésekkel kapcsolatos szellemi gyakorlatára: bármiről, mindenkinek, ugyanazon hallgatói közösségben. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete által szervezett Studium Generale a teljes egyetemi évet átölelő, heti rendszerességű előadássorozat, melynek keretében az egyetem neves oktatói, kutatói vagy esetenként meghívott előadók saját kutatási területükről választott témákat vitatnak meg szélesebb körben. A 2019-ben dr. Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora által elindított program online is követhető a BBTE Youtube-csatornáján, valamint az egyetem Facebook-oldalán.