Szabók bástyája, a Megismerés bástyája. Studium Generale akadémiai dialógusok – 2022.06.02

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete folytatja Studium Generale előadásait a Szabók bástyájában. Dr. Gelu Florea egyetemi tanár (Történelem és Filozófia Kar, BBTE) előadására 2022. június 2-án, csütörtökön 16:00 órától kerül sor Arheologia, azi [A régészet ma] címmel.

Az előadásról röviden: Vajon a régészet valóban csak „a történelem egyik segédtudománya” lenne? Az előadás igyekszik rávilágítani a kortárs régészeti kutatások összetettségére, valamint betekintést nyújt a tudományág aktuális módszertani kérdéseibe, elméleti vizsgálódásaiba.

Studium Generale a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatóinak, hallgatóinak, illetve vendégeiknek interdiszciplináris találkozási felülete. Az előadássorozat elősegíti a tudományágak közötti párbeszédet, és arra ösztönöz, hogy reflektáljunk a megismeréssel kapcsolatos egyetemes problémákra. Mindez visszautal a középkori egyetemek quodlibetális kérdésekkel kapcsolatos szellemi gyakorlatára: bármiről, mindenkinek, ugyanazon hallgatói közösségben. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete által szervezett Studium Generale a teljes egyetemi évet átölelő, heti rendszerességű előadássorozat, melynek keretében az egyetem neves oktatói, kutatói vagy esetenként meghívott előadók saját kutatási területükről választott témákat vitatnak meg szélesebb körben. A 2019-ben dr. Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora által elindított program online is követhető a BBTE Youtube-csatornáján, valamint az egyetem Facebook-oldalán.