Szabók bástyája, a Megismerés bástyája. Studium Generale akadémiai dialógusok – 2022.03.17.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete folytatja Studium Generale előadásait a Szabók bástyájában. Dr. Silye Lóránd egyetemi adjunktus (BBTE, Biológia és Geológia Kar, Geológiai Intézet) előadására 2022. március 17-én 16:00 órától kerül sor Időutazás a Szent László-pénzek ösvényein címmel.

Az előadásról röviden: Kolozsvár környékén, leginkább Kalotaszegen barangolva szép számban bukkanhatunk különböző méretű és formájú ősmaradványokra. Ezek közül a tudományos berkekben Nummulitesként ismert, népnyelven Szent László-pénzként emlegetett a leggyakoribb előfordulású. A megismerés ösvényein haladva megpróbáljuk kibetűzni e különös ősmaradványok geológiai titkait, illetve azt, hogy a környezetük és az oceanográfia szempontjából milyen jelentőséggel bírnak.

A Studium Generale a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatóinak, hallgatóinak, illetve vendégeiknek interdiszciplináris találkozási felülete. Az előadássorozat elősegíti a tudományágak közötti párbeszédet, és arra ösztönöz, hogy reflektáljunk a megismeréssel kapcsolatos egyetemes problémákra. Mindez visszautal a középkori egyetemek quodlibetális kérdésekkel kapcsolatos szellemi gyakorlatára: bármiről, mindenkinek, ugyanazon hallgatói közösségben. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete által szervezett Studium Generale a teljes egyetemi évet átölelő, heti rendszerességű előadássorozat, melynek keretében az egyetem neves oktatói, kutatói vagy esetenként meghívott előadók saját kutatási területükről választott témákat vitatnak meg szélesebb körben. A 2019-ben dr. Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora által elindított program online is követhető a BBTE Youtube-csatornáján, valamint az egyetem Facebook-oldalán.