Szabók bástyája, a Megismerés bástyája. Studium Generale akadémiai dialógusok – 2022.03.03.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete folytatja Studium Generale előadásait a Szabók bástyájában. Dr. Sebastian Buhai (Stockholmi Egyetem, Svédország) előadására 2022. március 3-án, csütörtökön 16:00 órától kerül sor Közgazdaságtan – tudomány, művészet és közpolitika között címmel.

Sebastian Buhai, a Rotterdami Erasmus Egyetemen / a Hollandiai Tinbergen Institute, közgazdaságtani doktora, jelenleg a Stockholmi Egyetem Svéd Társadalomkutatási Intézetének társkutatója, valamint a párizsi Centre pour la Recherche Économique et ses Applications vendégkutatója. Fő kutatási területe a munkaerő-piaci gazdaságtan, az ipargazdaságtan és a mikroökonometria, kutatásainak eredményeit olyan világelső tudományos folyóiratokban publikálják, mint az Econometrica vagy a Journal of Business and Economic Statistics. Nemzetközi pályázatokon közel 500 000 euró értékű rangos kutatási támogatásokat nyert el, köztük az Európai Bizottság Marie Curie IOF-jét – az Amerikai Egyesült Államokbeli Northwestern Egyetemen és a Dániai Aarhusi Egyetemen Dale Mortensen közgazdasági Nobel-díjas professzor mentorálásával. További információk és részletek a https://www.sebastianbuhai.com oldalon olvashatók.

Az előadás összefoglalója: A közgazdaságtannak mint tudományágnak nemcsak az a célja, hogy az egyéni és kollektív emberi viselkedést tanulmányozza, hanem azon törekvés is, hogy a társadalom egészét javítsa, például a közpolitikák végrehajtására vonatkozó ajánlásokon keresztül. Ez a nagyközönségnek szóló előadás a közgazdaságtudománynak a társadalom- és természettudományok között elfoglalt helyéről szól, és a közgazdaságtan jelentőségét tárgyalja a tudományos paradigmán túlmutató, kollektív jólét szempontjából. Áttekintem és szemléltetem a közgazdasági modellezés müködési módját kiemelve többek között az elméleti és empirikus elemzés komplementaritását, az ok-okozati következtetés szerepét és a normák azonosításának célját.

A Studium Generale a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatóinak, hallgatóinak, illetve vendégeiknek interdiszciplináris találkozási felülete. Az előadássorozat elősegíti a tudományágak közötti párbeszédet, és arra ösztönöz, hogy reflektáljunk a megismeréssel kapcsolatos egyetemes problémákra. Mindez visszautal a középkori egyetemek quodlibetális kérdésekkel kapcsolatos szellemi gyakorlatára: bármiről, mindenkinek, ugyanazon hallgatói közösségben. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete által szervezett Studium Generale a teljes egyetemi évet átölelő, heti rendszerességű előadássorozat, melynek keretében az egyetem neves oktatói, kutatói vagy esetenként meghívott előadók saját kutatási területükről választott témákat vitatnak meg szélesebb körben. A 2019-ben dr. Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora által elindított program online is követhető a BBTE Youtube csatornáján, valamint az egyetem Facebook oldalán.