Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 14.10.2021

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 14 octombrie 2021, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Datele mari și prelucrarea lor în științele sociale”, susținută de conf. univ. dr. Norbert Petrovici, (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai).

 

Rezumatul prelegerii: Datele mari permit înregistrarea comportamentelor umane în mod automatizat, iar prelucrarea lor permite formularea a noi întrebări de cercetare. Științele sociale au avut acces în secolul XX prin anchetele sociale la opiniile persoanelor sau la comportamentele auto-raportate. Tocmai de aceea, datele mari comportamentale au potențialul de a transforma științele sociale contemporane.

 

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

 

 

Vă așteptăm cu drag!