Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 17.03.2022

 Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 17 martie 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „O excursie în timp pe poteci cu bănuței de piatră”, susținută de șef lucrări dr. Lóránd Silye (Departamentul de Geologie, Facultatea de Biologie și Geologie).

 

Rezumatul prelegerii: În zona Clujului, mai ales în Țara Călatei, cei care practică drumeția pot întâlni frecvent fosile de forme și mărimi foarte variate. Dintre aceste fosile se remarcă, mai ales prin abundența lor, numuliții, adică ”bănuțeii de piatră”. În timpul drumeției noastre cognitive vom descifra secretele geologice ale acestor fosile, în special relevanța lor pentru mediul înconjurător și schimbările oceanografice.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).