Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 19.05.2022

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 19 mai 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Fenomenologia cunoașterii lui Dumnezeu. Experiență și limbaj” susținută de conf. univ. dr. Nicolae Turcan (Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB).

 

Rezumatul prelegerii: Fenomenologiile lui Edmund Husserl și Martin Heidegger susțineau un „ateism metodologic”, potrivit căruia reducția transcendental-fenomenologică elimina posibilitatea unui discurs teologic care să fie în același timp și riguros fenomenologic. Paradigma a fost depășită de Emanuel Levinas, printr-o fenomenologie a celuilalt, de Michel Henry, printr-o fenomenologie a vieții, de Jean-Luc Marion, printr-o fenomenologie a donației, și de Jean-Yves Lacoste, printr-o fenomenologie liturgică. O analiză fenomenologică a experienței religioase și a limbajului care o descrie devine posibilă odată cu această turnură teologică a fenomenologiei franceze.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).