Szabók bástyája, a Megismerés bástyája. Studium Generale akadémiai dialógusok – 2024.05.23.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete folytatja Studium Generale előadásait a Szabók bástyájában. Dr. Bogdan Suceavă, a California State University egyetemi tanára és egyben a Polirom Könyvkiadó neves szerzője 2024. május 23-án, csütörtökön 16:00 órától  Un mister medieval: Nicole Oresme (1323-1382) și ideea de deformare a spațiului [Egy középkori rejtély: Nicole Oresme (1323–1382) és a térgörbület gondolata] címmel tart előadást.

Az előadásról röviden:

Egy 1952-ben publikált tanulmányában J. L. Coolidge azt írja, „az első szerző, aki utalt a térgörbület definíciójára, egy 14. századi gondolkodó, Nicole Oresme volt”. Coolidge hozzáteszi: „Oresme úgy gondolta, a kör görbülete fordítottan arányos a sugarával – vajon hogyan jutott erre az elképzelésre?” Ez a kérdés képezi vizsgálódásunk kiindulópontját is. Megmutatjuk, hogy Oresme művét történeti és politikai beágyazottsága felől érdemes olvasnunk, nevezetesen annak az időszaknak a kontextusában, amelyet Nyugat-Európában Arisztotelész újrafelfedezése határoz meg. Az 1351 és 1355 között írt Tractatus de configurationibus qualitatum et motuum című művet vizsgálva megmutatjuk, hogy Oresme tanában a görbület fogalma a térábrázolás gondolatával egy időben született. A fogalom több száz évvel később, 1854-ben Bernhard Riemann-nál tér vissza. Meglepőnek tűnhet, hogy egy 14. századi szerző úgy gondolta, a pszichológiai jelenségek modellezése történhet „konfigurációk” segítségével.

A Studium Generale a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatóinak, hallgatóinak, illetve vendégeiknek interdiszciplináris találkozási felülete. Az előadássorozat elősegíti a tudományágak közötti párbeszédet, és arra ösztönöz, hogy reflektáljunk a megismeréssel kapcsolatos egyetemes problémákra. Mindez visszautal a középkori egyetemek quodlibetális kérdésekkel kapcsolatos szellemi gyakorlatára: bármiről, mindenkinek, ugyanazon hallgatói közösségben. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem STAR-BBTE Intézete által szervezett Studium Generale a teljes egyetemi évet átölelő, heti rendszerességű előadássorozat, melynek keretében az egyetem neves oktatói, kutatói vagy esetenként meghívott előadók saját kutatási területükről választott témákat vitatnak meg szélesebb körben. A 2019-ben dr. Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora által elindított program online is követhető a BBTE Youtube-csatornáján, valamint az egyetem Facebook-oldalán.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com