Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium General, 02.06.2022

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 2 iunie 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Arheologia, azi” susținută de prof. univ. dr. Gelu Florea (Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB).

 

Rezumatul prelegerii:

Este arheologia doar o “știință auxiliară a istoriei”? Prelegerea va încerca să scoată în evidență complexitatea cercetării arheologice contemporane, inclusiv întrebările metodologice și căutările teoretice din câmpul acestei discipline.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

 

Vă așteptăm cu drag,

 

prof. dr. Alexander Baumgarten

director științific Institutul STAR-UBB

 

prof. dr. Bálint Markó

prorector coordonator Institutul STAR-UBB