Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 10.03.2022

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 10 martie 2022, ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Imaginarii sociale si culturale”, susținută de prof. univ. dr. Corin Braga (Facultatea de Litere), prorector responsabil de relația cu societatea – componenta socio-culturală.

 

Rezumatul prelegerii: Un concept fundamental în investigarea reprezentărilor culturale, literare și artistice este „imaginarul” (echivalentul termenului francez „l’imaginaire”), spre deosebire de conceptele tradiționale de „imaginație” și „fantezie”. Ca un concept antropologic, „imaginarul” pătrunde în toate practicile umane. Cultura, literatura, muzica, dansul, artele plastice etc., ofera cea mai complexa si sofisticata imagine a identitatii colective. Imaginariile culturale exprimă relațiile dintre indivizi și grupuri, reprezentările lor despre sine și ale celorlalți, ale mediilor geografice și istorice, ale planetei și universului.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).