Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 25.11.2021

Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale

 

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 25 noiembrie 2021, ora 15:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Părinții Bisericii și oferta lor educațională: „Universitate” de tip world-class”, susținută de lect. univ. dr. Adrian Podaru (Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai).

 

Rezumatul prelegerii: Dacă o Universitate modernă de tip world-class are trei misiuni specifice: didactică, cercetare-dezvoltare-inovare și relația cu societatea, atunci perspectiva educațională a Părinților Bisericii a premers, cu secole in urma, aceasta structură tripartită. Există, cu siguranță, si deosebiri fundamentale între viziunea Părinților si cea a modernității in ceea ce privește viața academică; poate cea mai importanta este aceea că, în ansamblul său, universitatea trebuia să educe „in numele urcușului”, să conducă spre înălțimi. Într-un dialog sine ira et studio, vom încerca să dezbatem pe această temă în cadrul prezentării „Părinții Bisericii și oferta lor educațională: „Universitate” de tip world-class”.

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

 

Vă așteptăm cu drag!