Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 27.05.2021

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va continua joi, 27 mai 2021, ora 16, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Arta ca dispozitiv de cunoaștere”, susținută de conf. univ. dr. Horea Poenar (Facultatea de Litere).

 

Rezumatul prezentării:

Prelegerea consideră că arta poate fi văzută ca o testare a ipotezelor asupra lumii (nu doar în funcționarea lor, ci chiar în concepția lor, funcționând astfel ca o critică a cunoașterii).

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).