Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 01.04.2021

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va continua joi, 1 aprilie 2021, ora 16, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Viața după algoritmi. Ce este rațiunea digitală?”, susținută de conf. univ. dr. Ciprian Mihali (Facultatea de Istorie și Filosofie).

 

Rezumatul prezentării:

Epoca noastră e caracterizată de o producție nemaivăzută de date, generate de noi înșine și de tot ce se află în jurul nostru. Fluxurile digitale născute din această producție neîncetată ne organizează viața conform unor algoritmi de eficiență ale căror logică și funcționare ne scapă. Transformarea digitală a lumii se petrece cu o viteză care nu ne îngăduie, pentru moment, să-i înțelegem sensul, adică ansamblul consecințelor pentru noi și pentru viitorul speciei umane. Rațiunea digitală reclamă din partea noastră mobilizarea unei ample reflecții filosofice, etice și politice care să păstreze această rațiune în limitele umanului și ale conviețuirii umane.

 

 

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat in anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).