Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 11.04.2024

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 11 aprilie 2024ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „Populația Antichității. O abordare digitală a prosopografiei”, susținută de dr. Annamária-Izabella Pázsint, cercetător științific gradul III al Universității Babeș-Bolyai.

Rezumatul prelegerii: Prelegerea reprezintă o incursiune în studiul populației antichității, în vederea reconstituirii profilului persoanelor care au lăsat o urmă (epigrafică) asupra existenței lor. Pentru aceasta, ne vom folosi de două discipline: prosopografia și demografia, aducând în discuție și noile metodologii și instrumente utilizate în studiul populației. Vom lua drept studiu de caz orașul Tomis (Constanța), metropola Pontului Stâng în perioada romană, locul relegării poetului Publius Ovidius Naso (8 p. Chr.). Astfel de cercetări ne pot ajuta să înțelegem cine au fost persoanele care au locuit, între secolul VI a. Chr. și secolul III p. Chr., în orașul de pe litoralul Mării Negre, aflându-le poveștile de viață.

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe se desfășoară într-o formă hibridă, încurajând prezența fizică a publicului, transmis totodată și online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).