Turnul Croitorilor, Turn al Cunoașterii. Dialoguri academice – Studium Generale, 25.04.2024

Institutul STAR-UBB al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va continua joi, 25 aprilie 2024ora 16:00, seria de cursuri și prelegeri „Studium Generale”, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere în limba franceză, cu tema „Un Alexandrin entre Athènes et Jérusalem. Philon sur l’incorruptibilité du créé” (Un alexandrin între Atena și Ierusalim. Philon despre incoruptibilitatea creației), susținută de prof. univ. dr. Anca Vasiliu, Doctor Honoris Causa al UBB.

Rezumatul prelegerii

Iudeu elenofon din diaspora Alexandriei (prima jumătate a sec. I d. C.), Filon este primul autor cunoscut care propune o lectură filosofică a Bibliei. Deopotrivă erudit și original, el elaborează o interpretare nu numai a textelor biblice, ci și a dialogurilor platoniciene, implementând o lungă și fecundă tradiție exegetică, al cărei scop este înțelegerea articulației intime dintre limbaj și gândire. Filosof, teolog și maestru al retoricii, Filon este nu doar un platonician biblist. Cu un imens impact asupra filosofiei europene medievale și moderne, el este primul filosof al limbajului, cel care ridică hermeneutica clasică la rang de filosofie a spiritului. O modestă lectură în paralel a două texte filoniene, unul strict filosofic, De aeternitate mundi, celălalt teologic, De opificio mundi, propunând o interpretare a cărții Facerii, ne va permite să înțelegem felul în care Filon se folosește de argumente împrumutate din gândirea clasică (Platon, Aristotel, stoicism) pentru a demonstra o teză paradoxală: aceea a eternității creației. În cadrul conferinței vom urmări modul în care argumente similare pot fi interpretate diferit în funcție de genul textului.

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și al invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe se desfășoară într-o formă hibridă, încurajând prezența fizică a publicului, transmis totodată și online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina Facebook al Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com