Home » Studium Generale

Studium Generale

Programul Studium Generale, derulat prin Institutul STAR-UBB, a fost inclus în strategia STEM+ la UBB (Science-Technology-Engineering-Mathematics, cu științele socio-umane integrate transversal+) (vezi aici).

Funcția programului Studium Generale este de a stimula cooperările academice multi-/inter-/trans-disciplinare, pentru a spori ulterior integrarea STEM+ la UBB, la nivel didactic, CDI și la nivelul relației cu societatea. Ca urmare a acestei experiențe cu rol de test/pilot (între 2009-2010, la UBB a mai funcționat un program similar, cu acest nume, organizat de Dr. Christian Schuster), unele cursuri din Studium Generale vor putea apoi, într-o formă poate mai extinsă, (1) să fie asimilate în planurile de învățământ ale specializărilor din cadrul UBB (ex. licență/master/doctorat), în regim obligatoriu/optional/facultativ și/sau (2) să se transforme în cursuri postuniversitare sau în alte forme de pregătire specifice fiecărei facultăți. Mai mult, Studium Generale va putea apoi fundamenta dezvoltări STEM+ specifice.

Regulile funcționării Studium Generale 2020-2021 sunt următoarele:

  • Fiecare curs se va desfăsura pe parcursul a câtorva întâlniri săptămânale, în fiecare joi.
  • Cursurile vor fi organizate pentru a se adresa studenților/cadrelor didactice/cercetătorilor nespecialiști în domeniu, cu o modalitate de predare/învățare modernă. Este important ca prezentarea să-i stimuleze pe participanți să colaboreze cu prezentatorul/echipa sa și/sau să-și dorească să afle mai multe despre temă.
  • Fiecare expert își va alege modalitatea de prezentare, dar încurajăm o combinație de prelegere+discuții/dezbateri.
  • Fiecare student beneficiar al bursei de cercetare de excelență va participa lunar la cel puțin o prezentare.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va relua,de joi, 22 octombrie 2020, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de acum înainte de Turnul Croitorilor, cu prelegerea cu tema „Științele cognitive clinice: Implicații pentru pandemie”, susținută de prof. univ. dr. Daniel David. Blocat de pandemie și reluat acum cu adaptare la aceasta, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale).

Următoarele prelegeri programate în cadrul Studium Generale sunt:

  • 29.10.2020, ora 16 – “Provocări ale eticii aplicate pe timp de pandemie”, conf. univ. dr. Mihaela Frunză
  • 05.11.2020, ora 16 – “La ce (ne) servește o istorie intelectuală a universităților medievale?”, CS.I Dr. Monica Brînzei